آیا تا به حال فکر کرده ای برای داشتن زندگی خوب و موفق باید چه توانایی ها و مهارت هایی داشته باشی؟
مثلآ آ یا می توانی استعدادهای خودت را بشناسی و آن ها را رشد بدهی ؟ آ یا می توانی با آدم های دیگر ارتباط برقرار کنی و رابطه صمیمانه ای داشته باشی؟ آ یا می توانی احساسات، آرزوها و خواسته های خودت را بگویی ؟ آیا می توانی مشکلات یا مساثلی را که با آن ها روبه رو می شوی، حل کنی؟ آ یا می توانی برای زندگی ات تصمیم های درستی بگیری؟ آ یا می توانی وقتی دچار هیجان هایی مثل ترس، خشم، خجالت یا غم می شوی، با آن ها کنار بیایی و طوری آن ها را بیان کنی که نه به خودت صدمه بزنی نه به ، دیگران؟
این توانایی ها همان « مهارت های زندگی »هستند.
برای مشاهده ادامه مطلب روی فلش زرد کلیک کنید
تعریف مهارت زندگی
مهار ت های زندگی مجموعه ای از توانایی ها هستند که به ما کمک می کنند آدم هایی با سازگاری زیاد و رفتار درست و مفید باشیم. به کمک این توانایی ها می توانیم وظایف خود را بدانیم، مسئولیت های خود را بپذیریم و بدون آسیب زدن به خود یا دیگران، با مشکلات روزانه، خواست ها و انتظارات، به شکل موثر و صحیح، روبه رو شویم.
مهارت خود آگاهی چیست ؟
هرگز از خودت پرسیده ای:«من کی هستم ؟» یا «به نظر دیگران من چطور آدمی هستم؟» برای پاسخ دادن به این پرسش ها باید «خود آ گاهی» داشته باشی. آگاهی از خود فقط این نیست که اسم، سن، جنسیت، تعصیلات و وضعیت خانوادگی خود را بدانیم! بلکه باید آگاه باشیم که:
-چه ویژگی های جسمانی و بدنی داریم؟
-چه کارهایی را می توانیم خوب انجام بدهیم، یا به بیان دیگر، نقاط قوت ما چیست؟
-در چه زمینه هایی استعداد یا توانایی کافی نداریم یا نقاط ضعف ما کدام هاهستند؟
-افکار و گفت وگوهای درونی ما چیست و آ یا می دانیم احساسات و رفتارهای ما از همین ها ریشه می گیرند؟
-چه ویژگی های اخلاقی خوبی دار یم و ویژگی های اخلاقی بد ما کدام ها هستند؟
– باورها و ارزش های ما چیست؟ چه چیزهایی برای ما ارزش دارند و چه چیزهایی ار نظر ما خوب یا بد هستند؟
– در زندگی چه هدف هایی دار یم و علاقه های ما کدام ها هستند و چطور می توانیم علاقه ها را دنبال کنیم تا به هدف ها برسیم؟
چرا مهارت خودآگاهی مهم است ؟
هر چه بیشتر و بهتر خود را بشناسی، .بهتر میتوانی خودت را بپذیری و اگر لازم باشد، تغییر یا رشد بدهی . ولی اگر تصویر تاریک و مبهمی داشته باشی خود ت را به دست یا اطرافیان می سپاری تا هر جور دلشان بخواهد تو را شکل دهند. در این حالت، از توانایی های ذاتی خود غافل می مانی و شخصیتی پیدا می کنی که دئم تغییر می کند و شکننده است! شخصیتی که چاره ای ندارد جز این که در زندگی شکست های پی در پی را تجربه کند. تو هرگز نمی خواهی چنین آدمی باشی! می خواهی؟
دوست داشتن و پذیرش بی قید و شرط خود
آخرین نکته این که برای رسیدن به خود آگاهی باید بلد باشی قبل از هر چیز خودت را با تمام ویژگی های مثبت و منفی ات بپذیری و دوست داشته باشی. یعنی باید بپذیری که خیلی وقت ها می توانی خوب و عالی باشی، ولی ممکن است گاهی هم اشتباه کنی یا گاهی نتوانی کاری را خوب انجام بدهی. باید توانایی های واقعی خودت را ببینی تا اعتماد به نفس واقعی پیدا کنی. اگر درباره توانایی های خود خیال پردازی کنی و آن ها را بیش از آ نچه هست ببینی، دچار غرور می شوی. غرور، یکی از موانع رسیدن به خود آ گاهی است.
علاوه بر خود، خوب است دیگران را هم همان طور که هستند بپذیری و دوست داشته باشی. اگر بتوانی قبول کنی که هر انسانی ویژکی های خودش را دارد و هر یک از ما با هم تفاوت ها و شباهت هایی داریم، قدمی بلند در راه رسیدن به خود آگاهی برداشته ای. اگر بخواهی، مطمثنم که توانایی اش را داری. موفق باشی !